MUSIKKTEATERPRISEN 2021

Så som i Himmelen er Årets musikal, nykommeren Sanne Kvitnes er Årets musikalartist, og MusikalLab vant Åpen kategori.

Mandag 3. mai ble årets MUSIKKTEATERPRISER for scenekunståret 2020 delt ut på Chat Noir Teater i Oslo. Koronapandemien satte en stopper for den store live- festen, og årets feiring av norsk musikkteater ble derfor gjennomført som en direktesendt live stream ut i de norske hjem. Jannike Kruse og Sindre Postholm var kveldens konferansierer, og sendingen bød på live underholdning og utdeling av ikke mindre enn tre prestisjetunge priser, hvorav prisen Åpen Kategori ble delt ut for aller første gang. 

Etter ett år med store utfordringer for norsk scenekunst grunnet Covid-19 pandemien, har det allikevel vært avholdt premiere på musikaler landet over. Pandemien har tvunget produksjonene til å tenke nytt både i form og formidling, og man har sett musikaler i større eller mindre format nå sitt publikum både fysisk og digitalt.

Prisen for Årets Musikal gikk i år til musikalen Så Som i Himmelen på Oslo Nye Teater. Tross flere gode enkeltprestasjoner fremhever juryen spesielt den kollektive skapergleden i alle ledd, fra regi, koreografi og scenografi, til skuespillere og musikere, som den viktigste faktoren for musikalens suksess. Musikalen er et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Thalia Teater. 

Musikalartist Sanne Kvitnes kom som et skudd inn på musikalscenen våren 2020 da hun hoppet inn i rollen som Florence på svært kort varsel før premieren på musikalen Chess på Folketeateret. Superlativene sitter løst hos juryen som sier ¨Kvitnes har stålkontroll på de krevende sangene med sitt store vokale register og sin særpregede klang, hun utfordrer medspillerne og står sterkt i møte med sine mer kjente motspillere. Sanne Kvitnes er eksemplet på at under kan skje på en scene, selv når verden utenfor er som mørkest¨.  Understudy’en klarte å slå juryen i bakken med sin innsats, og i kveld ble hun kåret til Årets Musikalartist for sitt gode arbeid.  

Musikkteaterprisens Åpen Kategori ble i år delt ut for første gang og det var knyttet stor spenning til årets nykommer. Juryens nominasjoner kan rettes mot alle teaterets kunstneriske felt (som ikke passer inn under de øvrige priskategorier), og fire verdige kandidater var blitt nominert. Etter spennende diskusjoner sto Oslo Nye Teaters MusikalLab igjen som kategoriens første vinner, og juryen begrunner sin tildeling bla. med MusikalLabs innsats for å løfte frem ukjente musikaler til et nytt publikum. 

SE SENDINGEN AV MUSIKKTEATERPRISEN 2021 HER


 VINNERE AV MUSIKKTEATERPRISEN

FOR SCENEKUNSTÅRET 2020

VINNER ÅPEN KATEGORI

MUSIKALLAB


Foto: Lars Opstad


Oslo Nye Teater  


Juryens begrunnelse:

Våren 2019 startet en gruppe skuespillere ved Oslo Nye Teater et helt nytt konsept:  MusikalLab. Tanken var å spille musikaler som ikke var godt kjent i Norge, og utvide horisonten for hva en ny musikal kan være. De oversetter musikalene selv, og etter bare èn ukes prøvetid, synger de seg gjennom musikalene, med en særskilt sans for teatral komikk og snedige arrangementer. Simon Revholt sitter ved piano, mens Henriette Faye-Schjøll er primus motor for å få det til å skje. Det har gitt resultater. Til høsten kommer en musikal fra laboratoriet opp på Centralteateret, mens selve lab’en vil fortsette i Teaterkjelleren og på andre av Oslo Nye Teaters scener. MusikalLab får en svært fortjent pris for å løfte frem ukjente musikaler til et nytt publikum.


Den originale MusikalLab bestod av: Sindre Postholm, Hans Marius Hoff Mittet, Simon Revholt, Ingvild Holthe Bygdnes, Henriette Faye-Schjøll og Hanne Skille Reitan. Høsten 2020 var Cornelia Børnick, Mari Dahl Sæter, Andreas Stoltenberg Granerud og Morten Mikkelsen også en del av laboratoriet.
Øvrige nominerte var: 

Live-strøm av Bienes historie, Det Norske Teatret.

Thea Bay for koreografi på Chess, Folketeateret.

Det Nye Teateret.


VINNER ÅRETS MUSIKALARTIST

SANNE KVITNES


Foto: Signe Fuglesteg Luksengard


For rollen som Florence i musikalen Chess.

Folketeateret/Scenekvelder


Juryens begrunnelse:

Sanne Kvitnes hoppet inn i rollen som Florence på svært kort varsel før premieren på Folketeateret, og spilte rollen i flere uker både på våren og høsten 2020. Understudy’en har klart å slå juryen i bakken. Hennes Florence er like deler frekk som bitter. Drittlei som desillusjonert. Det kunne blitt kjedelig å se på, men Kvitnes klarer å legge et lag av humor under karakteren. Publikum dras inn i den litt såpete intrigen, og både heier på - og smiler litt av - Florence. Kvitnes har også stålkontroll på de krevende sangene med sitt store vokale register og sin særpregede klang. Hun utfordrer medspillerne og står sterkt i møte med sine mer kjente motspillere. Sanne Kvitnes er eksemplet på at under kan skje på en scene, selv når verden utenfor er som mørkest. 
Øvrige nominerte var: 

Jan Martin Johnsen

Heidi Ruud Ellingsen

Ensemblet i Trost i Taklampa, Hamar Teater


VINNER ÅRETS MUSIKAL

SÅ SOM I HIMMELEN


Foto: Fredrik Arff


Av Kay Pollak, Carin Pollak og Fredrik Kempe.

Oversatt av Teodor Janson.


En samproduksjon mellom Oslo Nye Teater og Thalia Teater.


Kunstnerisk team:

Regi/oversettelse: Kim Bjarke og Synne Teksum

Musikalsk ansvarlig: Simon Revholt 

Koreografi: Magnus Myhr

Scenografi: Gjermund Andresen 

Kostymedesigner: Marianne Forsberg 

Lysdesign: Clement Irbil

Lyddesign: Bjørn Ottar Undset 

Maskeansvarlig: Julie A. Clark

Rekvisitører: Ingrid Usta og 

Adriana Garcia-Peña

Dramaturg: Ilene Sørbøe

Sangpedagog: Camilla Wiig Revholt

Scenekampinstruktør: Eugenio B. Morales

Produksjonsleder: Tina Espejord


Juryens Begrunnelse:

Så som i himmelen rakk å bli en hit på Oslo Nye Teater før pandemien stengte ned teatret. Det var vel fortjent. Både regi, koreografi, scenografi og skuespillere får tydelig frem hva som er denne musikalens styrke: Kollektivet. Gleden av å være et kor, og av å sammen finne sin tone. Orkesteret er en stor del av kollektivet, og får musikalens folkemusikk-inspirerte låter til å lyde akustiske og nedpå. Det ligger mye lengsel, håp og ensomhet i orkestreringen. Magnus Myhr har laget en koreografi som flyter naturlig inn i de hverdagslige situasjonene, mens hovedrolleinnehaverne Hans Marius Hoff Mittet og Heidi Ruud Ellingsen skaper folk vi tror på. Juryen har også merket seg gode prestasjoner fra Jannike Kruse og Jan Martin Johnsen. Sammen med ensemblet skaper de et kor til å grine av. 


Øvrige nominerte var: 

Chess, Folketeateret/Scenekvelder

Trost i Taklampa, Hamar Teater


MØT KVELDENS PROGRAMLEDERE


SINDRE POSTHOLM

Sindre Postholm er utdannet musikalartist og har medvirket i en rekke musikaler på mange av de store scenene i Norge og Sverige. Han har blant annet spilt Jerry Travers i Top Hat på Malmø Opera, Moniseur André i Phantom of the Opera ved Cirkus i Stockholm, Riff i West Side Story på Kilden og Nick i Flashdance ved Chateau Neuf i Oslo. 

Sindre er for tiden ansatt ved Oslo Nye Teater og i Skuespiller- og Danseralliansen. 


JANNIKE KRUSE

Jannike Kruse (f.1975) er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, og Teaterhøgskolen i Göteborg/Artisten. Hun har bl.a. spilt Sonja i «Reisen til Julestjernen» (Nationaltheatret), Annie i «Annie get your gun» (Riksteatret), Nancy Drew i «Den syngende Frøken Detektiv» (Oslo Nye Centralteatret), Serena i «Fame» (Chat Noir), Sheila i «Hair» (Det Norske Teatret), Hodel i «Spellemann på taket» (Oslo Nye Teater), og spiller for tiden rollen som Gabriella i «Så som i himmelen» ved Oslo Nye Teater. 

Jannike har også gjort flere tv-serier (bl.a. NRK’s «Hjem», TVNorge’s «Nissene på Låven» og NRK’s Lindell-serier), filmer (bl.a. «En ganske snill mann»), NRK Radioteatret (bl.a. «Lucifers by», «1984» mm), gitt norsk stemme til en rekke tegnefilmfigurer (deriblant Jasmin i Aladdin, tittelroller i Mulan, Svaneprinsessen og Mary Poppins) og sunget med diverse orkestre i inn- og utland, bl.a. Oslo Filharmonien, KORK, Stavanger Symfoniorkester, Marinemusikken, Göteborg Symphonic Band m.fl. Hun har også en stor rolle i den norske filmen «Dianas bryllup», som hadde premiere i sept. 2020.

TUSEN TAKK TIL ÅRETS TILSKUDDSGIVERE:TUSEN TAKK TIL ÅRETS MUSIKKTEATERPRIS-KUNSTNER:For pressehenvendelser ta kontakt med Henriette Myhre 90867877 / henriette@musikkteaterforum.no MUSIKKTEATERPRISEN

Musikkteaterprisen deles fra produksjonsåret 2020 ut i tre kategorier: Årets musikalartist, Årets Musikal og Åpen kategori. 

Årets musikalartist deles ut til en person, som gjennom artistiske kvaliteter, egenart/originalitet, og særlig kunstnerisk innsats har utmerket seg spesielt innen profesjonelt musikkteater i Norge i inneværende år.

Årets Musikal deles ut til en musikkdramatisk produksjon med høy kunstnerisk kvalitet, egenart/originalitet, og som har utmerket seg i inneværende år.

Åpen Kategori går til særlig kunstnerisk innsats og/eller utvikling av musikalsjangeren i året som har gått. De nominerte kan komme fra alle teaterets kunstneriske felt, som ikke passer inn under "årets musikal" eller "årets musikalartist".

Enkelte år deles det ut en ærespris. Æresprisen deles ut til en person/organisasjon/gruppe som gjennom en årrekke har gjort en særlig innsats innen det Musikkdramatiske scenekunstfelt.

MÅL
Målet med Musikkteaterprisen er å hedre, inspirere og motivere til høy kunstnerisk kvalitet og/eller nyskapning innen det profesjonelle musikkdramatiske scenekunstfelt.

JURY
Prisvinnere utnevnes av en fagjury på 5 personer som oppnevnes av Musikkteaterforums styre. Juryen sitter i 2 år, jurylederen sitter 3 år.

Juryen for 2021 består av:

Juryens leder:  

Renate Stridh, regissør / pedagog

Juryens medlemmer:

- Tor Ingar Jakobsen, komponist

- Per Christian Selmer Andersen, anmelder og journalist

- Merete Lingjærde, Dosent jazzdans KHIO  


JURYENS MANDAT 

Juryen søker vinnere som skiller seg fra andre gode prestasjoner gjennom:
- Artistiske kvaliteter
- Egenart/originalitet
- Særlig kunstnerisk innsats
- Særlig fagrettet innsats 

Juryen står fritt til å velge de personer/oppsetninger/innsats som ifølge juryens syn kan ha størst kunstnerisk interesse innen musikkteaterfeltet.

I sammensetning av juryen er det tatt hensyn til kompetanse, representativitet og bransjeforankring.

Juryen stemmer anonymt.

ANSVARLIG ARRANGØR
Ansvarlig arrangør for Musikkteaterprisen er Musikkteaterforum (MTF). Prisen finansieres av Musikkteaterforum, 
og ble første gang delt ut i  2013 for teateråret 2012. Prisen deles ut på "En kveld med og Musikkteaterprisen" i regi av Musikkteaterforum.

Tidligere vinnere av Musikkteaterprisen:  

2020:

Årets Musikalartist: Sanne Kvitnes

Årets Musikal: Så som i Himmelen, Oslo Nye Teater/Thalia Teater

Åpen Kategori: MusicalLab, Oslo Nye Teater


2019:

Årets Musikalartist: Lena Kristin Ellingsen

Årets Musikal: The Sound of Music/Folketeateret

2018:                                                                                                  Årets Musikalartist: Heidi Ruud Ellingsen                                            Årets Forestilling: Billy Elliot / Sandnes Kunst og Kulturhus  

2017:  

 Årets Musikalartist: Kristoffer Olsen                                                      Årets Forestilling: The Book of Mormon/ Det Norske Teatret  


2016:                                                                                                  Årets Musikalartist: Stian Blipp                                                          Årets Forestilling: Tenk Om/ Det Norske Teatret  

2015:                                                                                                  Årets Musikalartist: Heidi Ruud Ellingsen                                          Årets Forestilling: Mary Poppins/Folketeatret/Scenekvelder.   

 2014: Belinda Braza, Koreograf                                                          2013: Melpomene, Produsent                                                            2012: Reidun Sæther, utøver


 Tidligere vinnere av æresprisen:                                                        2012: Runar Borge, regissør, koreograf, tekstforfatter                      2013: Wenche Myhre, utøver                                                            2015: Egil Monn-Iversen, komponist, arrangør, musikalsk leder          2016: Ragnar B. Olsen, oversetter, manusforfatter                              2017: Britt Langlie, Skuespiller                                                              2019: Per Christian Revholt, musikalsk leder

 2020: Hilde Lyrån, scenekunstner

Komponist/arrangør: Simon Revholt

Tekst: Johan Osuldsen, Koreografi: Simen Gloppen

Utøvere: Lena Kristin Ellingsen, Carl Martin Prebensen, Sivert Hauge, Mikkel Maanum, Miguel-Angel Fernandez, Sigurd Marthinussen, Håkon Sigernes.

Orkester: Ket Iren Lødemel, Kai Hartvigsen, Erik Jøkling, Staffan W. Olsson, Lasse Rossing, Dag Eriksen, Bjørg Bøe, Arild Stav, Morten Michelsen, Ingrid Holmen, Jan Clemens Carlsen, Sidsel Scheen, Vebjørn Stuksrud og Stig-Ove Ose.

Videoproduksjon - Ave Productions


Medvirkende: Bjarte Hjelmeland, Guro Karijord, Kristoffer Solberg, Miguel Angel Fernandes, 

 Katarina Lund, Håkon Sigernes, Anette Waaler, Alexander Langseth.

Tekst: Lars Jacobsen / Bjarte Hjelmeland, Koreografi: Thea BayRegi: Lars Jacobsen

Komponist og musikalsk produksjon: Hans Einar Apelland

Videoproduksjon - Ave Productions.


 

Medvirkende: Bjarte Hjelmeland, Alexander Langseth, Liv Ellen H. Kahrs, Anne Marit Tynes, Hanne Beck, Marvin Amoroso, Fransiska Sveinall, Elisabeth H. Rustad, Carl Martin Prebensen, Lars Jacobsen, Stian Blipp og Atle Pettersen.

 Tekst: Bjarte Hjelmeland og Lars Jacobsen, Musikk: Hans Einar Apelland, Koreografi: Thea Bay, Kostymer: Cårejånni Enderud, Film og foto: Ave Granli Johnsen og Michael Stensen Sollien, Filmdokumentasjon av: Ave Productions.

Videoproduksjon - Ave Productions


SE MUSIKKTEATERPRISEN FRA 2015 - 2021

HER

___________________________________________________________________________________________


MUSIKKTEATERFORUM
Trosterudveien 33b, 0778 
Oslo, Norway

Organisasjonsnummer: 997 915 828
Powered by Wild Apricot Membership Software